M&A-experterna på Access Partners ser en fortsatt het transaktions­marknad, men är osäkra på hur länge det starka sentimentet håller i sig ”nu kan vara rätt fönster att sälja sitt bolag”

Det är fortsatt goda tider för transaktioner i Norden. De låga räntorna gör det svårt för investerare att hitta bra avkastning. För de som funderar på att sälja sitt bolag kan det vara rätt läge just nu.

 

– Marknaden är väldigt het. De låga räntorna kombinerat med mängden kapital som behöver hitta avkastning har drivit upp efterfrågan och värderingarna på såväl den publika som den privata transaktionsmarknaden. Dock är det ju uppenbart att vissa industrier är hetare än andra efter pandemin, säger Jonas Sjöborg, partner på Access Partners.

 

Trots många farhågor att den pågående Corona-pandemin skulle få världsekonomin på fall, har många branscher gått stärkta ur krisen, framför allt de med digital affärsmodell. En ökad hastighet av digitaliseringen har förbättrat framtidsutsikterna för dessa bolag och gjort dem än mer attraktiva. Samtidigt har bolag i många andra branscher, som haft det tuffare under pandemin, nu börjat återhämta sig. Många av dessa bolag kommer dessutom komma stärkta ur krisen till följd av de åtgärder som pandemin tvingat dem till.

 

– Överväger man att sälja så är marknaden överlag gynnsam nu. Covid-19 har komplicerat situationen och gjort investerare mer selektiva men nu börjar det lätta och bolag kommer tillbaka vilket ger bra förutsättningar för transaktioner i de flesta branscher. Om börsen håller i sig så kommer vi nog se att värderingarna håller sig uppe. Då kommer det att råda en extremt attraktiv säljmarknad framöver, fortsätter Jonas Sjöborg.

 

Samtidigt påpekar han att de goda tiderna för bolagstransaktioner inte kan hålla i sig för evigt.

 

– Ju längre man väntar med att sälja, desto högre blir risken att något oväntat sker som får marknaden att reagera, vi är ändå antagligen långt in i konjunkturcykeln säger han.

 

Hos M&A-rådgivaren Access Partners har man just nu bråda dagar med många uppdrag. De gynnas också av att storbankerna har mycket av sitt fokus på börsintroduktioner.

 

– Det gör att vi kan vara ledande på M&A-marknaden. Detta är ett hantverk och kunskaperna är trots allt en färskvara. Med vår höga transaktionsintensitet, långa erfarenhet och vårt breda kontaktnätverk kan vi alltid leverera optimalt med de höga krav som vi har på oss själva, säger Jonas Sjöborg och avslutar:

 

– Våra ledord är ”We make exceptional deals happen” vilket är ett löfte vi ständigt strävar efter att uppfylla.

Access Partners Logo

© 2024 APG HOLDING AB